Sedef Hastalığı Nedir

Sedef hastalığı, yaygın bir cilt hastalığıdır. Cilt hücrelerinin hayat döngülerinin değişmesi ile meydana gelir. Sedef hastalığı ile cildin yüzeyindeki hücreler hızlı bir şekilde inşa edilir. Bu cilt hücreleri gümüş renkli ölçekler halinde, kalın, kaşındırıcı, kırmızı ve kuru lekeler şeklinde olup acı verici etkisi de olabilmektedir.

Sedef hastalığı kalıcı ve uzun süre devam eden bir hastalıktır. Cilt hastalığının tedavisindeki asıl hedef cilt hücrelerinin büyüme hızlarını azaltmaktır.

 Stres ve kötü alışkanlıklar sedef hastalığına yol açabilmektedir

Sedef hastalığı nedenleri; aile geçmişi, beyaz kan hücreleri, stres, kötü alışkanlıklar, ilaçlar ve endokrin etkenlerdir. Yaralanma, genetik yatkınlık, kalp, tansiyon, fiziksel travmalar ve ağrı kesiciler sedef hastalığını tetiklemektedir. Sedef hastalığı kış mevsiminde daha fazla görülmektedir. Güneş ışınlarının sedef üzerinde olumlu etkisi vardır ancak yanacak kadar güneşlenmek sedefin alevlenmesine neden olur.

Sedef hastalığının görülme sıklığı farklı coğrafi bölgelerde ve farklı toplumlarda değişikliler gösterir. Erkek ve kadınlarda eşit sıklıkta rastlanır. Beyaz ırkta fazla görülür ancak Afrika ve Doğu Asya kökenli kişilerde çok nadir görülür.

Sedef hastalığının birçok çeşidi mevcuttur. Sedef hastalığı genellikle dizde, saçlı deride ve dirseklerde beyaz yapışık kabuklarla görülür. Sedef hastalığının özel şekilleri; püstüler psoriasis, eritroderma ve artrit eklem tutulumudur.

Sedef hastalığının tedavisi, kortizonlu ilaçlar, fototerapi ve hap ya da iğnelerle yapılmaktadır. Sedef hastalığının bitkisel tedavisinde ise mahonya kabuğu ve acı biber kullanılmaktadır.

 Cildi kaplayan kırmızı lekeler sedef hastalığının belirtilerindendir

Sedef hastalığının belirtileri; cildi kaplayan kırmızı lekeler, çocuklarda ufak boyutlu noktalar, yanıcı, ağrılı ve kaşındırıcı cilt, şişmiş ve katılaşmış eklemlerdir.

Sedef hastalığının komplikasyonları; obezite, göz, diyabet, metabolik sendrom, yüksek kan basıncı ve böbrek hastalığıdır. Teşhisi cilt biyopsisi ve fiziksel test ile yapılır.